اتحادیه اوراسیا

اتحادیه گمرکی اوراسیا

یک اتحادیه گمرکی متشکل از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. اداره این اتحادیه وظیفه اصلی اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که در سال ۲۰۰۰ تأسیس شده بود. به کالاهایی که میان کشورهای این اتحادیه جابه‌جا می‌شوند هیچ حق گمرکی تعلق نمی‌گیرد و – بر خلاف مناطق تجارت آزاد – اعضای اتحادیه گمرکی یک تعرفه خارجی مشترک برای همه کالاهایی که به اتحادیه وارد می‌شوند وارد می‌کنند.

یکی از نتایج اتحادیه گمرکی این است که اتحادیه اوراسیا به عنوان یک نهاد واحد در مذاکرات بین‌المللی نظیر مذاکره با سازمان تجارت جهانی وارد می‌شود و دیگر لازم نیست هر کشور به صورت جداگانه وارد مذاکره شود.

این اتحادیه در ۱ ژانویه ۲۰۱۰ ایجاد شد. کشورهای مؤسس آن بلاروس، روسیه و قزاقستان بودند. در ۲ ژانویه ۲۰۱۵ ارمنستان، نیز به آن اضافه شد. قرقیزستان نیز در ۶ اوت ۲۰۱۵ به این اتحادیه پیوست. معاهده ابتدایی که موجب ایجاد اتحادیه گمرکی شده بود با امضای موافقت‌نامه‌ای در ۲۰۱۴ که باعث تشکیل اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد فسخ گردید. موافقت‌نامه جدید شامل یک اتحادیه گمرکی در قالب چارچوب قانونی اتحادیه اوراسیا بود.

اتحادیه اوراسیا

کشورهای عضو، همگرایی اقتصادی را ادامه دادند و تمام گمرکات مرزی را پس از ژوئیه ۲۰۱۱ میان خود حذف نمودند. در ۱۹ نوامبر ۲۰۱۱ کشورهای عضو یک کمسیون مشترک برای رشد تبادلات اقتصادی تاسیس کردند تا بتواند تا ۲۰۱۵ یک اتحادیه اقتصادی را طرح‌ریزی نماید. در ۱ ژانویه ۲۰۱۲ سه عضو این اتحادیه یک فضای واحد اقتصادی ایجاد کردند تا همگرایی اقتصادی بین یکدیگر را افزایش دهند. کمیسیون اقتصادی اوراسیا نقش یک سازمان تنظیم‌کننده برای اتحادیه گمرکی و جامعه اقتصادی اوراسیا را بر عهده دارد.

ایجاد اتحادیه گمرکی اوراسیا با امضای سه معاهده در سال‌های ۱۹۹۵، ۱۹۹۹ و ۲۰۰۷ تضمین شده بود. نخستین معاهده ایجاد این اتحادیه را تضمین کرده بود، دومین معاهده تشکیل آن را و سومین معاهده از تشکیل یک سرزمین واحد گمرکی و تشکیل اتحادیه گمرکی خبر داد. در سال ۲۰۲۱ ایران به جمع اتحادیه اوراسیا پیوست.

اتحادیه اوراسیا

اتحادیه اقتصادی اوراسیا

اتحادیه اقتصادی اوراسیا (نام کوتاه: EAEU) یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است که دبیرکلی آن را میخائیل میاسنیکوویچ برعهده دارد. معاهده تشکیل این اتحادیه در ۲۹ مهٔ ۲۰۱۴ توسط بلاروس، قزاقستان و روسیه امضا شد و از یکم ژانویه ۲۰۱۵ لازم‌الاجرا گردید.

ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

در تاریخ ۲۲ تیرماه ۱۳۹۷ علی‌اکبر ولایتی که به عنوان نماینده ایران با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه دیدار کرده بود از امضای توافق تجارت آزاد میان ایران و کشورهای اوراسیا شامل ارمنستان، بلاروس، روسیه، قزاقستان، و قرقیزستان خبر داد که می‌تواند سبب تسهیل تجارت میان کشورها شود که یک همکاری منطقه‌ای ارزشمندی است.

مجمع اقتصادی اوراسیا

مجمع اقتصادی اوراسیا ( به روسی : Eвразийское Экономическое Сообщество یا ЕврАзЭС ، به انگلیسی : EurAsEC یا EAEC ) یک مجمع اقتصادی میان گروهی از کشور های آسیایی و اروپایی است . این مجمع از ۱۰ اکتبر ۲۰۰۰ آغاز به‌ کار کرد. در مجمع اقتصادی اوراسیا کشور های بلاروس ، قزاقستان ، قرقیزستان ، روسیه ، ارمنستان عضویت دارند.

در نشست‌ های این مجمع درباره مسایلی از جمله گردشگری ، انرژی ، همکاری های مالی ، اقتصادی و آموزشی بحث و تبادل نظر می شود. ایران نیز در بعضی از نشست های آن حضور دارد.

شهر شی آن مرکز استان شا آن شی ( Shaanxi ) در شمال غرب چین محل دائمی مجمع اقتصادی اوراسیا است که نخستین بار در نوامبر ۲۰۰۵ میزبان این اجلاس بود.

اهداف اولیه تشکیل اتحادیه اوراسیا

از اهداف این اتحادیه اقتصادی می‌ توان به تسهیل تجارت ، ایجاد بازار مشترک در حوزه کشور های مستقل هم سود عضو ، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه ، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو و هماهنگ‌ سازی تشریفات گمرکی اشاره کرد .

منطقه آسیای میانه و شرق اروپا به دلیل رقابت قدرت های جهانی ، وجود نفت و گاز و مسیر های تجاری و انرژی منطقه‌ ای ویژه از لحاظ ژئوپولوتیکی ، ژئواستراتژیکی و ژئواکونومیکی است که این سه خصیصه را شاید نتوان همزمان در هیچ جای دنیا مشاهده کرد .

بر این اساس پیمان اقتصادی اوراسیا بسته شد و در شاهد شکل‌ گیری رقابت بین روسیه ، اروپا ، آمریکا ، چین و حتی هند در این منطقه هستیم که با انگیزه‌ های مختلف رقابت شکل می‌ گیرد .

روس‌ ها به دنبال تسلط بر حوزه نفوذ شوروی سابق در این منطقه هستند و به عنوان میراث‌ دار اتحاد جماهیر شوروی در حقوق بین‌ الملل و سازمان‌ های بین‌ المللی می‌ خواهند حوزه نفوذ آن را با شکل جدید حفظ کند .

اروپا و آمریکا نیز برای ممانعت از شکل گیری ساختار گذشته یا جذب کشور های تازه استقلال یافته و سرمایه‌ گذاری در آن ها جذابیت‌ هایی را برای این کشور ها به وجود می‌آورند تا ضمن دور نگه داشتن آن ها از روسیه به عنوان شریک تجاری ، سیاسی و امنیتی از آن ها بهره‌ بگیرند و کنترل انرژی این منطقه را نیز در دست بگیرند . در این میان می‌توان تغییرات در اوکراین و گرجستان و نزدیک شدن این دو کشور به غرب و دست کشیدن از شراکت با روس‌ ها را نام برد .

اتحادیه اوراسیا

 

چینی‌ ها نیز به عنوان همسایه بزرگ و قدرتمند آسیای میانه تمایل دارند با پروژه‌ های مختلف از قبیل یک کمربند یک جاده و سرمایه‌ گذاری در بخش‌ های مختلف اقتصادی علاوه بر توسعه غرب چین و دست یابی به بازار های همجوار ، نفوذ خود را در این منطقه افزایش دهند و به رصد و کنترل رقبای خود یعنی آمریکا ، اروپا و روسیه نیز در این منطقه بپردازند .

هندی‌ ها نیز با نزدیک شدن به افغانستان به دنبال حضور در این منطقه هستند تا به عنوان یکی از مدعیان اقتصادی در این منطقه حضور داشته باشند و هم از بازار منطقه هم از انرژی آن سود ببرند .

با این اوصاف وجود منابع عظیم گازی و نفتی و کریدور های بزرگ انرژی و تجاری و همسایگی قدرت‌های بزرگ اقتصادی و رقابت قدرت‌ های جهانی ، این منطقه را به عنوان منطقه‌ ای از اهمیت بالا معرفی می‌کند .

ورود ایران در این منطقه نیز در گذشته فراز و نشیب‌ هایی را به همراه داشته که انتقاد های بسیاری در حوزه اقتصادی ، تجاری و سیاسی بر آن وارد است ، اما تعامل و همکاری ایران با اتحادیه اوراسیا می‌ تواند به دلایلی که بیان می‌ شود منافع اقتصادی و سیاسی را برای جمهوری اسلامی ایران به همراه داشته باشد.

نقش هرمس در اتحادیه اقتصادی اوراسیا

شرکت توسعه و رشد تجارت هرمس به مزیت دارا بودن دو شرکت بازرگانی فعال در کشورهای فدراسیون روسیه و جمهوری قرقیزستان و نیز با داشتن فعالیت تجاری مستمر در کشورهای عضو این اتحادیه، آمادگی خود را برای هرگونه فعالیت بازرگانی در حوزه کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا اعلام می‌دارد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید. اطلاعات تکمیلی در ویکی پدیا قابل مشاهده است.

اتحادیه اوراسیا

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      خانهخدمات[EN Version]تماس